CLOSE

ABOUT ME

Our external advisory board, this year consisting of 24 experts from 20 leading global research organizations.

READ MORE

Stor kommunikation på små ytor.

Reklamens första långa era bestod av annonser i tidningar, stora billboards och radio. Sedan följde TV med rörlig bild, därefter dök datorskärmen upp. Idag går vi från datorskärm till mobilskärm för att inom några år gå till glasögon eller någon annan interaktiv digital lösning.

Men det är imorgon. Så just nu blir våra ytor att marknadsföra oss på bara mindre och mindre. Som konsument är det lite skönt att slippa sajternas hoppande banners för en stund men som annonsör är det tufft att göra ett avtryck när ytan blir obefintlig.

På en liten yta dras företagen till att göra klickvänlig reklam som fokuserar på ett snabbt köp.

Alltid ett procenttecken i rubriken
Det är de stora ”klippens” tid, för vem vill längre handla något till ordinarie pris när det inte längre behövs? Medlemserbjudanden trängs dagligen med ständiga kampanjer och reor, köp 3 betala för 2, allt till fria returer och frakt.

Att enbart marknadsföra sig på korta klickmätbara mål gör tyvärr att det som verkligen ökar betalningsviljan hos dina kunder får stryka på foten.

Varför? Jo, det är såklart svårare att skapa ett stort intryck på en liten yta.
Smart, kul och nytänkande reklam behöver det vi på byrån kallar ”tomma ytor”.  Som gör att ögat och tanken dras till det som är snillrikt, annorlunda och som avviker från det som inte intresserar oss. Principen är enkel: Om allt kommunicerar blir det inget kvar att minnas.

Genom kortsiktig klickbar reklam lär vi våra kunder att enbart regera på erbjudanden, vara illojala (jämföra priser) och att miljötänk (ca 40% av e-handlade kläder skickas tillbaka) är något som andra får hålla på med. Som lök på laxen och grädde på moset hatar man dessutom reklamen och blockerar den. Det är svårt att hitta vinnare bakom den lilla skärmen.

De stora produktionernas tid väntar runt hörnet.
Själv längtar jag till imorgon när vi ersätter mobilen med annan teknik. Tänk när våra kommunikationsytor blir stora som en bioduk bakom glasögonen, när bara vi får synas för våra kunder. Tänk vilka känslor och budskap vi byråer kan skapa med våra kunder. Då kommer vi att kunna spela ut våra mottagares sinnen till bristningsgränsen och bygga varumärke som verkligen kan skapa ett avtryck.

Det enda kruxet med framtidens teknik är väl att det blir känslomässigt omutbara AI robotar som är morgondagens inköpare. Då kommer vi att sakna tiden när vi marknadsförare byggde stora upplevelser på ytor stora som frimärken.