CLOSE

ABOUT ME

Our external advisory board, this year consisting of 24 experts from 20 leading global research organizations.

READ MORE

PÅFÅGEL ELLER ELEFANT?

Ibland blir det bråttom på vår reklambyrå.

Det är i och för sig både rimligt och en del av vår vardag. Anledningen kan vara att någon av våra kunder har bokat en annonsplats med kort varsel, att en hemsida ska lanseras ett visst datum, eller att en trycksak ska hinna bli klar till seminariet man ska delta på. Alla företag känner nog igen sig i att man alltid ligger steget efter eller, känslan att man alltid kan göra lite mer, lite bättre.

Men jag blir ofta förvånad över att motsatsen råder på många företag. Att man inte alls har speciellt bråttom att marknadsföra sig på rätt sätt. Anledningarna förstår jag. Aktiviteterna i årets marknadsbudget är satta. Man inväntar en produkt som ska lanseras men som inte blivit klar i tid. En nyckelperson som besitter en viss expertis eller budget stoppar beslutet, eller så är tajmingen bara inte rätt längre. Jag tar för givet att ovan känns igen från din vardag och det gör det helt säkert i min.

Jag köper givetvis att det aldrig är rätt att marknadsföra något som organisationen inte är redo att förvalta resultatet av. Det som slår mig är företagens brist på brådska och avsaknad av fokus på ett av marknadsföringens viktigaste område, den att ständigt nöta, jaga, kriga för det som våra nya kunder behöver upptäcka om oss, eller det som ibland står i vägen för att vi ska kunna växa.

Vad är det som hindrar att fler vill köpa din produkt eller tjänst? Vad ska du kommunicera till din målgrupp som gör dem villiga att betala mer för det som just ert företag säljer?

Det är dessa båda frågor som är marknadsföringens yttersta syfte – ökad volym eller bättre marginaler.

 

Har ni en elefant i rummet?

Ibland finns det något som står i vägen för ditt företags produkter eller tjänster. Ni har en något dyrare produkt än konkurrenterna och svårt att motivera mellanskillnaden i pris? Ni har ett för lågt pris och målgruppen anar att man inte får hela bilden presenterad för sig? Ni är inte innovativa nog för betraktaren? Hur är det med er servicenivå egentligen?

Att möta upp era presumtiva kunder med att ta upp frågor som de redan funderat på kan vara ohyggligt effektivt. (Ofta är er hemsida en utmärkt plattform att lyfta och behandla och därmed omvandla.)

 

Eller behöver ni bli en påfågel?

Det andra alternativet är att likt en påfågel spänna upp sina fjädrar för att bilda ett vackert mönster som drar till sig uppmärksamhet. Fler behöver upptäcka era fördelar, vilket kommer att leda till högre volym eller bättre marginaler. Högre marginaler skapas ofta genom unik innovation, kändisskap eller genom att ständigt berätta om ert varumärkes milstolpar. Påminn ständigt om ert företags största ögonblick, om fördelarna eller värderingarna ni står för över tid.

(För några år sedan gjorde Kronägg en kampanj som berättade att kolestorolet som naturligt finns i ägg inte är någon fara, när målgruppens dåvarande uppfattning var att man enbart borde äta ”ett ägg per dag”. Bemöt och argumentera elefanten i rummet.)

 

Sätt segel

Alla företag borde ha klart för sig om det är elefanten eller påfågeln som kommer att ge bäst utdelning i kommunikationen, och dessutom ha bråttom att nå dit man satt ribban. För varje missad dag att inte ta kontroll över hur vi som företag och våra produkter eller tjänster uppfattas är i någon mån en förlorad dag. Väljer vi att inte berätta vem vi är, vad vi står för och våra produkters fördelar överger vi kritiska steg i köpprocessen hos målgruppen. Men detta kan vi inte berätta en gång, eller en gång om året. Detta måste vi nå ut med på daglig basis.

Så även om det är bråttom med bannern, hemsidan eller trycksaken borde det alltid och ständigt vara bråttom att skapa eller befästa vår position i målgruppens ögon. Slumpen är alternativet. Att folk vind för våg får bilda sig en egen uppfattning utan vår påverkan. Vilket väljer du?

Patrik Asterhag